Deze krachtige voertuigen zijn ontworpen om alles op hun pad te verplaatsen of te slopen en worden gebruikt door bouwers, boeren en zelfs soldaten. Maar hoe werken ze nu eigenlijk? Bij Lansers Trio weten ze er alles vanaf. Lees het hieronder!

De motor van een bulldozer

De sleutel tot de werking van een bulldozer is de grote krachtige motor en rupsbanden, waardoor de machine dag in, dag uit ladingen van vele tonnen kan duwen, trekken en vervoeren. Dit komt omdat de rupsen een uitstekende grond vastheid en gewichtsverdeling genereren, waardoor wordt voorkomen dat de bulldozer vast komt te zitten of wegglijdt op moeilijk terrein. Dit vermogen, in combinatie met de enorme hoeveelheid koppel die wordt gegenereerd door de dieselmotor en koppelverdeler van het voertuig, maakt het mogelijk om met gemak substantiële lasten te manipuleren – inderdaad, moderne bulldozers kunnen tanks trekken die meer dan 70 ton wegen!

Het blad van een bulldozer

Een bulldozer bestaat uit veel onderdelen, maar de drie meest opvallende zijn het blad, de rupsbanden en de ripper. Het blad is aan de voorkant van het voertuig bevestigd door een duw frame en is de zware metalen plaat die wordt gebruikt om objecten te duwen en grote hoeveelheden materiaal zoals zand en aarde op te scheppen. Dit element is meestal een van de drie ontwerpen: een S-blad, dat kort is en geen laterale kromming en zijvleugels heeft; een U-blad, dat lang en erg gebogen is met uitgesproken zijvleugels die meer materiaal kunnen verzamelen; of een S-U-blad, wat een combinatie is van de andere twee typen.

De rupsbanden van een bulldozer

De rupsbanden van een bulldozer zijn er ook in verschillende uitvoeringen, hoewel ovale en driehoekige arrays het meest voorkomen. Een populair rupsband systeem van Caterpillar is het driehoekige high-drive systeem van Caterpillar, dat is ontworpen om een ​​hogere cabine positie voor de bestuurder te genereren, waardoor hij tijdens het werk beter zicht heeft. Deze configuratie verbetert ook de balans en tractie van het voertuig in alle toepassingen. Bulldozers met hoge aandrijving leveren bijvoorbeeld gelijke hoeveelheden stabiliteit en grip, of ze nu duwen, trekken of hun kolossale lasten dragen.

Het belangrijkste onderdeel

Het laatste belangrijke onderdeel is de ripper van de bulldozer. Dit is een gereedschap dat aan de achterkant van het voertuig is bevestigd en wordt aangedreven door een hydraulische cilinder. De ripper lijkt meestal op een getand mes – of een reeks getande messen – en wordt gebruikt om harde grond te breken, zodat het door het mes kan worden opgeschept of geduwd. Rippers zijn ontworpen met vervangbare punten van een wolfraam staal legering om ervoor te zorgen dat ze vlijmscherp blijven. Bovendien kunnen rippers worden aangepast om andere taken uit te voeren. Een voorbeeld hiervan zijn stobben brekers, dit zijn scherpe, horizontaal gemonteerde achterste messen die specifiek worden gebruikt om boomstronken te splijten en te versnipperen.

Vanwege hun extreme kracht en prestaties worden bulldozers steeds vaker in militaire dienst geroepen, als ze sterk zijn aangepast voor oorlogsgebieden. Aanpassingen omvatten bepantsering, explosie schilden, kogelvrij cabine glas, machinegeweren en verbeterde communicatiesystemen met GPS. Een goed voorbeeld is de Caterpillar D9R (bijgenaamd Doobi – Hebreeuws voor ‘teddybeer’), die al tientallen jaren wordt gebruikt door de Israel Defense Forces (IDF).