Op verschillende momenten kan sloten vervangen het overwegen waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie, waarin je wilt gaan verbouwen in huis. Bij de verbouwing schakel je mogelijk externe bedrijven in om delen van de verbouwing voor hun rekening te nemen. Om niet iedere ochtend om 7.00 uur gereed te hoeven staan, kan het handig zijn deze bedrijven een eigen sleutel te geven. Geef hierbij nooit de sleutel van het slot van de voor- of achterdeur, maar vervang het slot tijdelijk. Zo voorkom je dat deze bedrijven de sleutel bij zouden kunnen maken en daarmee op een later moment nog toegang hebben tot de woning. Dat is geen fijn idee! Hetzelfde geldt voor de situatie, waarin je de sleutel van je huis ergens hebt laten liggen. In theorie betekent dit dat iemand anders toegang heeft tot je woning. Door het slot te vervangen voorkom je dit. 

Woning veiliger maken door sloten te vervangen 

Een derde voorbeeld van een reden om sloten te vervangen is het verbeteren van de inbraakbeveiliging in huis. Ook een bijzetslot plaatsen op de ramen of bijvoorbeeld de deur van de schutting draagt bij aan de veiligheid thuis. Mogelijk maak je momenteel gebruik van een cilinderslot op de voor- of achterdeur, welke op twee of drie plekken verbonden zit met het kozijn. Een inbreker zal deze drie punten moeten openbreken, om de deur te kunnen openen. Tegenwoordig worden er sloten aangeboden, welke op vier punten met het kozijn verbonden zitten. Dit betekent dat het inbrekers meer moeite zal kosten om de deur open te krijgen. De kans dat zij hierbij worden opgemerkt is groter, dan bij sloten met twee of drie contactpunten. Een goede reden om sloten te vervangen. 

Zelf sloten vervangen betekent vaak cilinder vernieuwen 

Voor het vervangen van sloten heb je niet altijd de hulp van een professionele slotenmaker nodig. Vaak betekent het vervangen van sloten concreet, dat de cilinder vernieuwd wordt. Wanneer de nieuwe cilinder dezelfde maat heeft als de cilinder in het bestaande slot, hoef je het schild over het slot bijvoorbeeld niet te vernieuwen. Daarbij is het niet noodzakelijk het gat in de deur te verruimen. Op internet vind je handige stappenplannen, waarin heel helder uitgelegd wordt hoe je zelf een cilinder kunt verwisselen. Dit is voldoende, wanneer je de sleutel aan een uitvoerder wilt geven of het slot wilt vervangen omdat je de sleutel ergens hebt laten liggen. 

Verbeterde sloten plaatsen met een slotenmaker 

Lastiger wordt een slot vervangen, wanneer je de inbraakbeveiliging wilt verbeteren. Nu zullen er immers nieuwe gaten in het kozijn en de deur gemaakt moeten worden. Een slotenmaker kan je hierbij helpen. Deze heeft de kennis en ervaring om te helpen voorkomen, dat het slot te los in de deur komt te zitten. Dit zou het gevolg zijn van gaten die te ruim zijn voor het slot. Een slotenmaker helpt je niet alleen het verbeterde slot te plaatsen, maar kan je ook adviseren wanneer je op voorhand niet precies weet welk slot het meest geschikt is.