De isolatie van je huis is ongelofelijk belangrijk. Zeker wanneer je een nieuw huis bouwt of een oud huis renoveert, is het zelfs al bij wet verplicht om je huis goed te isoleren. Isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte in huis blijft in de winter en dat in de zomer je huis langer koel blijft. Dit bespaart zeer veel energie wat goed is voor jouw portemonnee maar nog beter voor het milieu. Wanneer er namelijk te veel energie verloren gaat, heeft het minder nut zoveel energie te verzorgen voor het land wanneer het niet goed gebruikt wordt. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om je huis goed te isoleren zodat je energieverbruik verminderd wordt. Isolatie kan in het plafond, je vloer én in je muren. Met muren bedoelen we naast de buitenmuren ook binnenmuren met scheidingswand isolatie. Je hele huis dus. Om je wegwijs te maken over hoe je verschillende muren te isoleren, leggen we hieronder kort uit hoe je dit het best aanpakt.

Je muren binnen in je huis

Je scheidingsmuren binnen in je huis hebben nood aan speciale scheidingswand isolatie. Deze scheidingswanden, of binnenmuren, zorgen voor de verschillende kamers in je huis. Meestal bestaan deze muren uit 2 vlakken en holtes in het midden. Om deze muren te isoleren moeten deze holtes opgevuld worden met isolatiemateriaal. Hiervoor is flexibel isolatiemateriaal nodig, zoals bijvoorbeeld wolsoort door zijn soepele en zachte structuur. Wol is ook nog eens makkelijk op maat te snijden zodat alle hoekjes en kantjes mooi opgevuld geraken. De wolsoort kan uit drie verschillende soorten bestaan. Glaswol is zeer flexibel, brandveilig en bijzonder milieuvriendelijk met hoge isolatiewaarde en een relatief goedkope prijs. Echter is deze niet zo geluidswerend als steenwol. Steenwol is namelijk iets zwaarder dan glaswol waardoor de geluidsweerstand hoger is maar is hierdoor wel moeilijker te plaatsen. MW-35 is een soort tussenin met wol die net zo stevig is als steenwol maar ook even gebruiksvriendelijk als glaswol. Echter is deze minerale wol, of MW-35, wel de duurdere wolsoort.

Isolatie voor je buitenmuren

De isolatie voor je binnenmuren is belangrijk, maar spouwmuur isolatie is misschien nog veel belangrijker. De koude van buiten komt namelijk naar binnen waardoor je in de winter de warmte van je verwarming binnen moet houden. Terwijl de isolatie voor binnenmuren ook voor de temperatuur is, is het net iets belangrijker voor geluidsisolatie. Bij de spouwmuur is er vanzelf meer geluidsisolatie doordat deze uit drie delen bestaat. De buitenmuur, de isolatie en de binnenmuur. Deze drie delen zorgen ervoor dat er geen water of vocht binnensijpelt én dat de warmte binnen blijft. Er zijn twee verschillende soorten spouwmuurisolatie, de steenwol spouwplaten en de PIR-spouwplaten. De eerste zijn brandwerend, duurzaam en hebben sterke akoestische eigenschappen. Ook is dit materiaal zeer flexibel waardoor het makkelijk in de spouw, het middelste deel van de buitenmuur, verwerkt kan worden. Het is echter wel dik, waardoor het net zijn goede eigenschappen heeft maar ook je muren dikker worden. De tweede, PIR-spouwplaten, hebben en zeer hoge isolatiewaarde waardoor je maar weinig materiaal nodig hebt voor een goed effect. Hierdoor kan je een dunnere muur creëren dan met het andere materiaal waardoor je muur slanker oogt. Dit materiaal is echter wel duurder door de hoge isolatiewaarde maar je hebt er ook minder van nodig.