Ga je binnenkort starten met een bouwproject en ben je van plan graafmachines in te zetten? Dan is het belangrijk dat je van tevoren een KLIC melding maakt. Het maken van een KLIC melding is namelijk wettelijk verplicht wanneer je in Nederland machinaal gaat graven. Het woord KLIC staat voor Kabels Leidingen Informatie Centrum. Aan de hand van een KLIC melding die je doet bij het Kadaster, ontvang je van netbeheerders een overzicht van alle kabels en leidingen in het gebied waar je wilt graven. Zo weet je dus exact waar je moet graven zodat je geen kabels en leidingen stuk maakt. 

Hoe gaat een KLIC melding in zijn werk 

Een KLIC melding dien je op tijd door te geven aan het Kadaster. Het is namelijk belangrijk dat je van tevoren een overzicht hebt van alle kabels en leidingen onder de grond. Voor het maken van een KLIC melding dient de grondroerder informatie te verstrekken aan het kadaster. Zo dien je de exacte locatie en het soort werkzaamheden door te geven. Als je dit hebt gedaan zullen de netbeheerders in kaart brengen waar de kabels en leidingen zich exact bevinden. Dit overzicht ontvang je tijdens de KLIC levering, ofwel een kaart of digitale tekening van alle kabels en leidingen.  

Waarom is een KLIC melding belangrijk 

In Nederland hebben we sinds een aantal decennia te maken een toenemend aantal leidingen en kabels onder de grond. Denk bijvoorbeeld maar aan de opmars van de glasvezelkabel, nieuwe elektriciteitskabels en telecomleidingen. Het plaatsen van al deze kabels en leidingen wordt echter pas sinds een aantal jaren accuraat geregistreerd. We weten dus niet zo goed waar de kabels en leidingen in Nederland allemaal liggen. Om kapotte kabels en leidingen te voorkomen dien je dan ook een KLIC melding te doen om een duidelijk overzicht te hebben van alle kabels en leidingen op de graaflocatie.  

Belangrijke voorwaarden ten aanzien van een KLIC melding 

Als je een KLIC melding wilt maken dien je rekening te houden met een aantal zaken. Zo is bijvoorbeeld een KLIC melding maximaal twintig werkdagen geldig. Binnen 20 dagen na het ontvangen van de KLIC levering dien je dan ook te starten met de graafwerkzaamheden. Zo weet je zeker dat de locatie van alle kabels en leidingen nog actueel is. Ben je van plan om in je tuin te graven? Zolang je dit met een schep doet hoef je in principe geen KLIC melding te maken.